Актуальна тема 20.10.22 

Про особливості здійснення публічних закупівель під час війни

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022р. № 1178 затверджено Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування (Далі – Особливості). Постанова набрала чинності 19.10.2022р.. Крім того, самою постановою замовниками забороняється здійснювати закупівлі у осіб пов’язаних (резидентів або тих, які мають відповідних кінцевих бенефіціарних власників) із державою-агресором та Білоруською республікою. Також постановою передбачено, що закупівлі товарів, робіт і послуг, що розпочаті до набрання чинності цією постановою, завершуються в порядку, що діяв до набрання чинності цією постановою.

Щодо самих Особливостей слід зазначити наступне.

  1. Особливості запроваджують нові пороги застосування процедури відкритих торгів. Так, відповідно до п. 10 Особливостей застосування процедури відкритих торгів із особливостями або використання електронного каталогу є обов’язковим для закупівлі товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень. Раніше така норма стосувалась вартості 200 тис. гривень і вище. Вартість поточних ремонтів залишилась на тому ж рівні. Порог 50 тис. і вище для застосування електронної системи і принципів закупівель залишився.
  2. Для закупівлі товарів дозволяється запит цінних пропозицій у електронному каталозі.
  3. Особливості залишили без змін виключення Закону України «Про публічні закупівлі» (виключення, коли закон не застосовується) і збільшили перелік таких виключень в п. 9 Особливостей (стосується наслідків війни).
  4. В п. 13 Особливостей визначений перелік випадків, коли застосовувати процедуру відкритих торгів не потрібно. В таких випадках замовники оприлюднюють в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю.
  5. В п. 19 Особливостей дозволяється змінювати ціну договору в бік збільшення незалежно від рівня коливання цін на ринку (було не більше 10 %).
  6. Як визначають п. п. 12, 36 закупівля може проводитись у одного постачальника (раніше потрібно було не менше двох пропозицій).
  7. З п. 24 по п. 51 Особливостей деталізований порядок проведення відкритих торгів. Взагалі особливостей багато, однак вони стосуються строків та деяких моментів процедури (оголошення про закупівлю може не містити вказівки на місце поставки (для цілей безпеки), замовник встановлює відсоток можливого перевищення ціни закупівлі, обов’язковість матеріально-технічної бази та кваліфікованого персоналу для закупівлі пального не потрібна, кінцевий строк подання пропозицій складає не менше семи днів від оприлюднення повідомлення про закупівлі (було 15 днів) тощо).
  8. З п. 52 по п. 64 Особливостей визначений порядок оскарження відкритих торгів.

ТОВ «Профі-Аудит»                                                    ГАННА Загорулько