Новини 18.10.24   

Дотримання гігієнічних вимог під час виробництва та обігу продуктів тваринного походження: Мінагрополітики впроваджує європейську практику

 

Мінагрополітики Наказом від 17.09.2024 № 3498 затвердило Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, що постачаються в невеликих обсягах кінцевим споживачам або локальним закладам роздрібної торгівлі.

Ці Вимоги поширюються на відносини, пов'язані з виробництвом та обігом харчових продуктів тваринного походження, що постачаються за:

- прямими поставками виробником невеликих обсягів первинної продукції кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають її безпосередньо кінцевим споживачам;

- прямими поставками виробником невеликих обсягів м'яса свійської птиці та/або зайцеподібних, забитих в господарстві походження, кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають таке м'ясо безпосередньо кінцевим споживачам;

- поставками мисливцями та/або користувачами мисливських угідь невеликих обсягів туш диких тварин та/або м'яса диких тварин безпосередньо кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають їх безпосередньо кінцевим споживачам.

Вимоги є обов'язковими для:

- операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють поставки / прямі поставки, що зазначені вище;

- державних ветеринарних інспекторів та спеціалістів ветеринарної медицини, яким відповідно до вимог законодавства про державний контроль надано повноваження щодо здійснення заходів державного контролю на відповідній потужності (господарстві).

Установлено, що:

- до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють поставки невеликих обсягів живих двостулкових молюсків, Гігієнічні вимоги застосовуються з дня введення в дію наказу Мінагрополітики від 16.05.2024 N 1521 "Про затвердження Вимог до виробництва та обігу живих двостулкових молюсків, живих голкошкірих, живих кишковопорожнинних та живих морських черевоногих, класифікації територій виробництва і територій повторного заселення живих двостулкових молюсків, санітарного обстеження, моніторингу та ведення переліку відповідних територій";

- до інших операторів ринку харчових продуктів Гігієнічні вимоги застосовуються відповідно до строків, визначених пп. 3 п. 2 наказу Мінагрополітики від 20.10.2022 N 813 "Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження".

 

Наказ набирає чинності з дня опублікування (станом на 16.10.2024 не опубліковано).